Tema
Uppgift 1: Hur olika är mäns och kvinnors beteenden, värderingar, förutsättningar och villkor? Beskriv skillnaderna mellan könen som du uppfattar det. Vad beror skillnaderna på? Hur mycket beror det på biologiska skillnader och hur mycket på vår uppfostran och samhällets normer? Tycker du att synen på och uppdelningen mellan män och kvinnor är bra som den är eller borde den förändras? I så fall hur. Argumentera för din åsikt!
Jag tror att vi människor har en bild hur män och kvinnor är, en viss stereotyp. Män ses ofta som starkare och aggressivare bland annat. Kvinnor ses som svagare, högljudda och agerar utifrån känslor. Det finns hur många fördomar som helst hur en kvinna och en man ska vara i samhället.
Jag tror att dessa en del av dessa stereotyper stämmer generellt eftersom det finns vissa biologiska skillnader, men det betyder inte att alla är sådana. Stereotypen av en man är att han är stark, och därför tror jag att många män strävar efter detta, för att inte sticka ut från mängden. Det beror helt på personligheten det finns säkert många kvinnor som är "manligare" än andra män.
Det kan även bero på att vi uppfostras som små, till exempel att blått är till killar och rosa är för tjejer är ett tydligt exempel. Föräldrarna köper saker med blå färg till sin pojke, men jag tror inte barnet bryr sig om vilken färg det är. Redan som barn delar man upp pojk - och flicksaker. Pojkar får actionman medan flickorna får barbiedockor. Detta formar vår uppfattning om hur män och kvinnor ska vara redan som barn. Uppfostran har stor betydelse på framtiden. Där tror jag stereotyperna spelar stor roll, föräldrarna har blivit uppfostrade på samma sätt. De vill inte heller att deras barn ska sticka ut, de vill sitt barns bästa.
I dagens samhälle sitter det oftast män i de offentliga platserna medan kvinnorna oftast är i hemmet, i det privata. Männen har också högre lön än kvinnor, dels för att de har de välbetalda jobben men även för att de faktiskt tjänar mer för samma jobb. Detta måste ändras, även om Sverige ibland ses som det mest jämställda landet i världen är det mycket kvar. Något Sverige är mycket bra jämfört med andra länder är att de har många kvinnliga politiker som syns utåt, men något vi ligger efter är i företagsledningar där manliga individer dominerar. Inom arbetsmarknaden får kön, klass, sexuell läggning, funktionshinder eller etnicitet ej spela någon roll om individen presterar lika bra. Jag tror inte heller att kvotering är lösningen för att få in mer kvinnor i maktpositioner. För att få samhället mer jämställt måste vi:
- Ge samma lön oavsett kön för samma jobb
- Anställa fler kvinnor, om de presterar lika bra som män och vice versa
- Få ut kvinnorna från det privata livet genom att genom bl.a. ge mer pappaledighet till män
- Få bort stereotyperna av kvinnor och män
Jag tycker alltså att de fördomar som finns i samhället har vi människor byggt upp från generation till generation. Föräldrarna uppfostrar te.x en kille att blått är för killar (exemplet ovan) eftersom föräldrarna inte vill att barnet ska sticka ut från mängden. Jag tror att det är så stereotyperna har uppkommit. Vi följer samhällets normer som vi själva har byggt upp, men vi har svårt att bryta dem och gå emot grupptrycket.
Massor av kloka tankar och funderingar på din blogg, t ex hur svårt det är för föräldrar att bryta mönstret med stereotyper samtidigt som vi måste låta det ske. Fortsätt så!
/ Patrik S
bra synpunkter tex om att än syn idet offentliga medan kvinnor i det offentliga. Men hur skall vi ändra det?
Måste säga att jag till 100% gillar din blogg. Konstigt nog verkar jag inte kunna prenumerera på din blogg via BlogLovin' och jag undrar varför det går snett. Är det någon annan som också har problem med att prenumerera på den här bloggen?